... ja viimeistele ripauksella koirankarvoja.
Lakto-ovo-(pesco)-vegen ruoka- ja leivontaohjearkisto.
Lisukkeena sekasyöjämiehen liharuokia ja runsaasti koirankarvoja.
Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →
maanantai 31. toukokuuta 2010
Saltimbocca di asparagi
Prinsessakeittiöstä löysin tällaisen parsaherkun, mikä sopii alkuruuaksi sellaisenaan tai pääruuaksi esim. risoton kera. Kinkkuun käärittynä parsa maistui isännällekin lähes mukisematta.
Saltimbocca oli mulle vieras käsite, mutta netistä selvisi, että se tarkoittaa "suuhun hyppäävä". Eri alueilla on omat reseptinsä, mutta perusohjeena on, että ilmakuivatun kinkun sisään kääritään jotain (yleensä lihaa) ja ruskistettu rulla marinoidaan viinissä. Prinsessakeittiön ohjeessa ei rullia marinoitu, mutta koska en ollut asiaa vielä netistä tutkaillut, tein ohjeen mukaisesti, vaikka mietityttikin mahtoivatko rullat jäähtyä liikaa kastikkeen valmistumisen aikana. (En saanut isännältä selkokielistä vastausta, mutta oletan, että jäähtyivät.) Ensi kerralla jätän rullat pannuun kastikkeen sekaan.
Saltimbocca di asparagi
8 tankoa vihreää parsaa
4 siivua ilmakuivattua kinkkua
4 isohkoa salvian lehteä tai 8 pienempää
1 rkl voita
0,5 dl vettä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
Kuori parsat ja napsauta kovat kannat pois. Keitä parsoja suolatussa vedessä muutama minuutti. Nosta keitetyt parsat heti leikkuulaudalle jäähtymään.
Pätki jäähtyneet parsat kahteen osaan. Aseta kullekin kinkkusiivulle salvian lehti (tai kaksi) ja neljä palaa parsaa ja kääri tiukaksi rullaksi.
Paista rullia voissa puolesta minuutista minuuttiin kummaltakin puolelta. Nosta rullat lautasille ja valmista kastike eli kaada paistinpannuun vesi ja valkoviini ja keitä kasaan kunnes jäljellä on noin kolmasosa. Lusikoi annoksille ja tarjoile heti.
perjantai 28. toukokuuta 2010
Nakkikääryleet
Varmuuden vuoksi tein parsakääryleiden lisäksi myös nakkikääryleitä, ettei isäntä saisi raivaria. Parsaa kun meillä on viime aikoina ollut aika usein... Ei tullut tehtyä turhaan; olivat kuulemma niin hyviä, että saa tehdä toistekin.
Nakkikääryleet
50 g pehmeää voita
4 nakkia
4 isoa vaaleaa leipäviipaletta
sinappia
suolaa ja pippuria
Poista leipäviipaleista kuoret ja litistä leivät kevyesti kaulimella. Sekoita reilut 25 g voita sekä loraus sinappia kulhossa ja mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla. Levitä mausteseos leipäviipaleille. Pane nakit leipäviipaleille ja kääri rulliksi. Pane kääryleet uunipellille saumapuoli alaspäin.
Sulata loppu voi pienessä kattilassa ja voitele nakkikääryleet. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes kääryleet ovat rapeita ja kullanruskeita. Anna kääryleiden jäähtyä hieman. Tarjoile lämpiminä.
Nakkikääryleet
50 g pehmeää voita
4 nakkia
4 isoa vaaleaa leipäviipaletta
sinappia
suolaa ja pippuria
Poista leipäviipaleista kuoret ja litistä leivät kevyesti kaulimella. Sekoita reilut 25 g voita sekä loraus sinappia kulhossa ja mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla. Levitä mausteseos leipäviipaleille. Pane nakit leipäviipaleille ja kääri rulliksi. Pane kääryleet uunipellille saumapuoli alaspäin.
Sulata loppu voi pienessä kattilassa ja voitele nakkikääryleet. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes kääryleet ovat rapeita ja kullanruskeita. Anna kääryleiden jäähtyä hieman. Tarjoile lämpiminä.
Parsakääryleet
Pumpkin Jam -blogista löytyi taas yksi kokeilemisen arvoinen parsaohje. Alkuperäinen resepti on lähtöisin Maittavat tapakset –kirjasta.
Olisi nähtävästi pitänyt käyttää ihan puhdasta vehnäpaahtoleipää ja vähemmän appelsiinin kuorta, koska nyt leipä ja appelsiini maistuivat niin voimakkaasti, että parsaa tuskin huomasi. Ohje on kuitenkin ehdottomasti säilyttämisen arvoinen, vaatii vain hieman kehittelyä. Appelsiinin määrän puolitin jo ohjeeseen.
Sen verran kivoja pikkunaposteltavia ja yksinkertaisia valmistaa, että täytyy kehitellä muitakin täytevaihtoehtoja.
Parsakääryleet
100 g pehmeää voita
8 keitettyä parsatankoa
8 isoa vaaleaa leipäviipaletta
1 rkl pilkottua tuoretta rakuunaa tai persiljaa
0,5 appelsiinin raastettu kuori
suolaa ja pippuria
Poista leipäviipaleista kuoret ja litistä leivät kevyesti kaulimella. Sekoita reilut 50 g voita, rakuuna tai persilja sekä appelsiininkuori kulhossa ja mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla. Levitä mausteseos leipäviipaleille. Pane parsatangot leipäviipaleille ja kääri rulliksi. Pane kääryleet uunipellille saumapuoli alaspäin.
Sulata loppu voi pienessä kattilassa ja voitele parsakääryleet. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kääryleet ovat rapeita ja kullanruskeita. Anna kääryleiden jäähtyä hieman. Tarjoile lämpiminä.
Olisi nähtävästi pitänyt käyttää ihan puhdasta vehnäpaahtoleipää ja vähemmän appelsiinin kuorta, koska nyt leipä ja appelsiini maistuivat niin voimakkaasti, että parsaa tuskin huomasi. Ohje on kuitenkin ehdottomasti säilyttämisen arvoinen, vaatii vain hieman kehittelyä. Appelsiinin määrän puolitin jo ohjeeseen.
Sen verran kivoja pikkunaposteltavia ja yksinkertaisia valmistaa, että täytyy kehitellä muitakin täytevaihtoehtoja.
Parsakääryleet
100 g pehmeää voita
8 keitettyä parsatankoa
8 isoa vaaleaa leipäviipaletta
1 rkl pilkottua tuoretta rakuunaa tai persiljaa
0,5 appelsiinin raastettu kuori
suolaa ja pippuria
Poista leipäviipaleista kuoret ja litistä leivät kevyesti kaulimella. Sekoita reilut 50 g voita, rakuuna tai persilja sekä appelsiininkuori kulhossa ja mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla. Levitä mausteseos leipäviipaleille. Pane parsatangot leipäviipaleille ja kääri rulliksi. Pane kääryleet uunipellille saumapuoli alaspäin.
Sulata loppu voi pienessä kattilassa ja voitele parsakääryleet. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kääryleet ovat rapeita ja kullanruskeita. Anna kääryleiden jäähtyä hieman. Tarjoile lämpiminä.
Tunnisteet:
appelsiini,
kasvisruoka,
leipä,
parsa,
rakuuna,
vaatii kehittelyä,
voi
Parsa-katkarapupiirakka
Meillä on viime aikoina syöty parsaa usein - muodossa jos toisessakin. Isännällä alkaa tulla jo korvista ulos, mutta vielä pari parsaherkkua tämän jälkeen ja sitten lupasin pitää pienen tauon.
Parsa-katkarapupiirakka
Ks. piirakkapohjan ohje
täyte:
1 tlk kermaviiliä
2 munaa
suolaa
valkopippuria
1 dl juustoraastetta
päälle:
6-10 vihreää parsaa
katkarapuja
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle. Lisää keitetyt, valutetut parsat sekä sulatetut katkaravut.
200°C 30-40 min.
Tunnisteet:
juusto,
katkarapu,
kermaviili,
parsa,
piirakat suolaiset
torstai 27. toukokuuta 2010
Juusto-katkarapusalaatti
Yhteishyvän ruokamaailma -lehdestä löytyi herkulliselta kuulostava katkarapusalaatti. Testaus kannatti ja on tätä jo ehditty tehdä uudestaankin.
Juusto-katkarapusalaatti
150-200 g katkarapuja
150 g emmentaljuustoa
0,5 prk ananasta (pari viipaletta)
kastike
0,5 dl majoneesia
0,5 dl kermaviiliä
4 tl chilikastiketta
Sulata katkaravut. Valuta ananasviipaleet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi juusto. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Yhdistä kaikki aineet ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. Tarjoile salaatti saman päivän aikana.
Juusto-katkarapusalaatti
150-200 g katkarapuja
150 g emmentaljuustoa
0,5 prk ananasta (pari viipaletta)
kastike
0,5 dl majoneesia
0,5 dl kermaviiliä
4 tl chilikastiketta
Sulata katkaravut. Valuta ananasviipaleet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi juusto. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Yhdistä kaikki aineet ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. Tarjoile salaatti saman päivän aikana.
Tunnisteet:
ananas,
juusto,
katkarapu,
kermaviili,
majoneesi
tiistai 25. toukokuuta 2010
Parsarisotto
Parsarisotto
nippu (500 g) vihreää parsaa
3 dl risottoriisiä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl kermaa
mustapippuria
Keitä kuoritut ja pilkotut parsat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Kuullota sipuleita ja riisiä hetki öljyssä. Lisää valkoviini. Sekoita koko ajan, kunnes neste on imeytynyt. Lisäile kasvislientä pienissä erissä ja sekoita usein, että riisistä irtoaa tärkkelystä. Kun riisi on lähes kypsää, lisää parmesaaniraaste, kerma ja parsat sekä hieman mustapipparia tarvittaessa.
Tunnisteet:
juusto,
kasvisruoka,
parsa,
riisi,
viini
perjantai 21. toukokuuta 2010
Mitat ja painot
Ettei aina tarvitsisi etsimällä etsiä muuntotaulukoita...
1 dl | painaa n. |
fariinisokeri | 75 g |
grahamjauhot | 65 g |
hiivaleipäjauhot | 60 g |
kaakaojauhe | 45 g |
kaurahiutaleet | 35 g |
kauraleseet | 50 g |
korppujauho | 45 g |
maissijauhot | 50 g |
mannasuurimot | 70 g |
mantelit | 60 g |
ohrasuurimot, rikotut | 75 g |
perunajauhot | 75 g |
pähkinät | 60 g |
ruisjauhot | 55 g |
rusinat | 60 g |
siirappi | 130 g |
sokeri | 85 g |
sämpyläjauhot | 60 g |
vehnäjauhot | 65 g |
voi ja margariini, sulatettu | 100 g |
öljy | 90 g |
1 dl = 6-7 rkl = 100 ml = 10 cl
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 maustemitta = 0,25 tl = 1 ml
1 kahvikuppi = 1,5 dl
1 pala tuorehiivaa (50 g) = 2 pussia (à 11 g) kuivahiivaa
100 g voisulaa = 80 g öljyä
Tunnisteet:
vinkit ja ohjeet
torstai 20. toukokuuta 2010
Sipatti
Vanhan keittokirjan mukaan sipattiin käytetään savustettua silavaa. Silava kuulostaa mun korvissa puhtaalta läskiltä, mutta tarkoittaako se oikeasti sitä, en tiedä. Tässä on kuitenkin käytetty siankylkeä, siinä on myös vähän lihaa läskin seassa. Isäntä ainakin tykkäsi.
Sipatti
200-300 g ylikypsää savustettua siankylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
5-7 dl maitoa
Paloittele siankylki pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti. Siirrä kattilaan, lisää hieman öljyä tarvittaessa ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kääntele seosta hetken. Lisää maito pienissä erissä hyvin sekoittaen. Kiehauta ja anna hautua noin 10 minuuttia.
Sipatti
200-300 g ylikypsää savustettua siankylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
5-7 dl maitoa
Paloittele siankylki pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti. Siirrä kattilaan, lisää hieman öljyä tarvittaessa ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kääntele seosta hetken. Lisää maito pienissä erissä hyvin sekoittaen. Kiehauta ja anna hautua noin 10 minuuttia.
tiistai 4. toukokuuta 2010
Banaanikakku
Tämä banaanikakku on ihanan mehevä. Kuivakakku, mikä on kaikkea muuta kuin kuiva.
Banaanikakku
1 dl öljyä
3 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
2 banaania
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
Survo banaanit. Sekoita munat rasva-sokeriseokseen, lisää kermaviili, banaanisurvos ja keskenään sekoitetut muut kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan.
175°C n. 40 min.
Banaanikakku
1 dl öljyä
3 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
2 banaania
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
Survo banaanit. Sekoita munat rasva-sokeriseokseen, lisää kermaviili, banaanisurvos ja keskenään sekoitetut muut kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan.
175°C n. 40 min.
Tunnisteet:
banaani,
kermaviili,
muna,
sokeri
Parsakeitto
Parsakeitto
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
pätkä purjoa
6 dl vettä
1 liemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
valkopippuria
rakuunaa
Huuhtele parsat, napsauta kovat tyviosat pois ja kuori varret aivan nupun alta tyveen saakka. Pilko varret, ota nuput erilleen. Huuhtele ja pilko purjo. Lisää kiehuvaan veteen liemikuutio, pilkotut parsat ja purjo. Keitä kymmenisen minuuttia ja höyrytä siinä samalla parsannuput. Soseuta keitto sauvasekoittimella (ei nuppuja). Sekoita jauhot kermaan ja lisää kiehuvaan keittoon. Keitä muutaman minuutin ajan. Mausta pippurilla ja rakuunalla. Lisää höyrytetyt parsannuput valmiin keitton joukkoon.
Tunnisteet:
kasvisruoka,
kerma,
parsa
maanantai 3. toukokuuta 2010
Perunasalaatti
Etsin pitkään ja kuumeisesti perunasalaatin ohjetta, mikä vaikuttaisi kokeilemisen arvoiselta. Viimein löysin kotikokki.net -sivustolta Mailon reseptin. Ja tätä tehdään toistekin! Sinappia laitoin alkuperäistä ohjetta reilummin ja seuraavalla kerralla ajattelin lisätä vielä hieman etikkaa tai sitruunaa sekä kapriksia ja aavistuksen suolaa.
Perunasalaatti
1 prk kermaviiliä
0,5 dl majoneesia
1-2 rkl sinappia
valkopippuria
mustapippuria
tilliä tai ruohosipulia
5-7 perunaa
2 herkkukurkkua
1 sipuli
Kuori ja pilko keitetyt jäähtyneet perunat sekä sipuli. Pilko herkkukurkut. Sekoita kermaviili, majoneesi, sinappi ja mausteet. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua hetken jääkaapissa.
Perunasalaatti
1 prk kermaviiliä
0,5 dl majoneesia
1-2 rkl sinappia
valkopippuria
mustapippuria
tilliä tai ruohosipulia
5-7 perunaa
2 herkkukurkkua
1 sipuli
Kuori ja pilko keitetyt jäähtyneet perunat sekä sipuli. Pilko herkkukurkut. Sekoita kermaviili, majoneesi, sinappi ja mausteet. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua hetken jääkaapissa.
Tunnisteet:
herkkukurkku,
kasvisruoka,
kermaviili,
majoneesi,
peruna
Sima
Sima
2 sitruunaa
500 g fariinisokeria
2-3 rkl siirappia
4 litraa vettä
0,5 tl tuorehiivaa
sokeria
rusinoita
Pese sitruunat harjan kanssa puhtaiksi. Kuori sitruunankuoret kuorimaveitsellä ison astian pohjalle. Lisää fariinisokeri ja siirappi. Kiehauta puolet vedestä ja kaada se astiaan. Hämmennä kunnes sokeri on sulanut. Lisää loput vedestä kylmänä sekä viipaloidut sitruunat (ilman valkoista "nahkaa"). Kun seos on kädenlämpöistä, lisää pieneen vesitilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä pyyhkeen alla 1-2 päivää.
Siivilöi sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Valmistuminen kestää huoneenlämmössä muutaman vuorokauden, jääkaapissa noin viikon.
Tunnisteet:
fariinisokeri,
sitruuna,
vappu
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)