Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

maanantai 17. syyskuuta 2012

Porkkana-kookoskeitto



Yhteishyvän Ruoka -lehdestä (milloinkohan ruokamaailma on typistynyt pelkäksi ruoaksi?) ihan sellaisenaan kopsattu porkkana-kookoskeiton ohje, ainoastaan suolaa lisäsin. Myös määrät puolitin, koska porkkanoita löytyi kotoa vain hieman yli puoli kiloa. Lehden ohjeen mukaan kilosta porkkanaa tulee 4 annosta, minä sain puolesta kilosta 3 annosta. Ja ihan reiluja annoksia. Hyvää oli.

Porkkana-kookoskeitto

500 g porkkanoita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
currya
juustokuminaa
0,5 dl punaisia linssejä
5 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
(suolaa)

Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna loraus öljyä kattilassa, lisää mausteet, porkkana- ja sipulipalat ja kuullota hetken aikaa. Huuhtele linssit ja lisää ne sekä kasvisliemi kattilaan. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Soseuta keitto. Lisää kookosmaito ja suolaa tarvittaessa.


perjantai 14. syyskuuta 2012

Luomuporsaan lapapaisti



Mies on viime aikoina vähän narissut, kun meillä ei ole ollut lihaa pitkään aikaan. Itse en lihaa (kalaa lukuun ottamatta) syö, joten ei sitä niin mielellään tule kovin usein tehtyä. Kattoremontti on kuitenkin edistynyt sen verran ripeästi, jatkuvista sadekeleistä huolimatta, että päätin palkita isännän luomuporsaan lapapaistilla.

Puolen kilon luuttomasta paistista riittää yhdelle useammaksi päiväksi, joten eiköhän tämä tyydytä isännän lihannälän vähäksi aikaa, toivottavasti. Hyvää kuulemma ainakin oli.



Luomuporsaan lapapaisti

500 g luomuporsaan lapaa (luuton)
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
2 dl vettä
1 laakerinlehti
5 maustepippuria

Hiero suolaa ja mustapippuria paistin pintaan. Kuori ja pilko sipuli suuriksi lohkoiksi. Nosta liha kannelliseen uunivuokaan ja kaada vesi pohjalle. Lisää joukkoon laakerinlehti, kokonaiset maustepippurit sekä sipulilohkot. Peitä astia kannella.

150°C  n. 2,5 h


torstai 13. syyskuuta 2012

Rukiiset vuohenjuusto-sipulineliöt



Tällä pohjataikinalla tein alunperin rukiisen sipulipiirakan ja siitä tuli aivan mielettömän hyvää, mutta kuori oli niin järjettömän kova, ettei sitä meinannut saada leikattua millään. En kuitenkaan halunnut heittää pohjaa romukoppaan, koska tykkäsin siitä. Rukiiselle sipulipiirakalle piti siis kehittää uusi pohja ja tälle pohjalle joku toinen käyttötarkoitus.

Järkeilin, että pienet neliöt, joita ei tarvitse leikata, olisivat juuri tähän pohjaan sopiva ratkaisu. Ainoa huoli oli, miten pohjan kauliminen ja leikkaaminen neliöiksi sujuu käytännössä. Vaan ei huolta, hetken aikaa jääkaapissa levättyään, oli taikina varsin yhteistyökykyinen.

Näistä tuli varsin näppäriä pikkupurtavia, melkein kuin pikkupizzoja ruispohjalla ilman hiivaa, eli tosi helposti ja nopeasti valmistuvia pieniä suolapaloja. Täytyykin ruveta miettimään mitä muita täytteitä näille voisi laittaa.

Rukiiset vuohenjuusto-sipulineliöt

pohja:
1 dl ruisjauhoja
1,25 dl ruisleseitä
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl vettä

täyte:
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
0,5-1 tl chilitahnaa
200 g vuohenjuustoa

Sekoita pohjan aineet keskenään ja laita taikina jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja öljyssä pannulla. Sekoita joukkoon chilitahna ja siirrä pannu liedeltä. Jätä jäähtymään.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa levystä pieniä neliöitä ja nosta ne leivinpaperin päälle. Levitä sipuliseos neliölle. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi siivuiksi ja laita yksi siivu jokaisen neliön päälle.

225°C  n. 12 min. (unohdin katsoa ajan, mutta reilu 10 min. ainakin)


tiistai 11. syyskuuta 2012

Amerikkalainen juustotorttu



Äitini reseptiarkistosta kopsattu amerikkalaisen juustotortun ohje. Halusin tortusta hieman korkeamman mitä äitini normaalisti tekee, joten vähensin pohjataikinaan tulevien aineiden määrää ja laitoin sen halkaisijaltaan noin 20 cm:n irtopohjavuokaan. Vasta valmista torttua maistaessani huomasin, että myös täytteen sokerin määrää olisi voinut vähentää, joten seuraavalla kerralla täytyy maistella täytettä ennen paistoa ja kokeilla riittääkö siihen puolitoista desiä sokeria. Muuten tämä oli yhtä herkullista kuin aina ennenkin - äitini tekemänä.

Amerikkalainen juustotorttu

pohja:
1 muna
0,75 dl sokeria
75 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

täyte:
200 g rahkaa
200 g tuorejuustoa
2 dl sokeria (vähempikin riittää)
2 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sulatettu voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Painele taikina vuoan pohjalle ja korkealle ylös reunoille.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjan päälle.

175°C n. 50 min.

Anna jäähtyä vuoassa mielellään seuraavaan päivään.




maanantai 10. syyskuuta 2012

Karviaishillo



Kiire tuli. Karviaiset meinasivat mennä parempiin suihin, kun aikailin liikaa keräämisen kanssa. Ainakin parina päivänä huomasin supikoiran herkuttelevan karviaispuskassa, mutta ehdin sentää hillo- ja mehumarjat kerätä, vaikka toinen koiristakin alkoi jo pistellä karviaisia suuhunsa.



Tarkoitus oli käyttää hilloon tavallista sokeria, mutta olin vasta tehnyt ison mehuerän, joten sokeria ei tietenkään ollut tarpeeksi. Onneksi kaapista löytyi Dansukker hillosokeripussi. Niinpä tein hillon sokeripussin kyljessä olevan perusohjeen mukaan.

Karviaishillo

1 kg karviaisia
0,5 dl vettä
500 g hillosokeria

Perkaa ja huuhtele karviaiset. Laita vesi sekä karviaiset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen.

Siirrä kattila liedeltä ja anna jäähtyä, noin 30 minuuttia, kunnes karviaiset eivät enää nouse pintaan. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Kuori vaahto pinnalta ja tölkitä puhtaisiin kuumiin purkkeihin (ks. ohje). Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Hillo hyytyy noin vuorokaudessa.


sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Porkkatelle



eli tagliatellen tapaista porkkananauhaa. Olen aiemmin tehnyt sekä keittämällä että höyryttämällä, mutta ne kokeilut jäivät vähän vaisuiksi. Tämä sen sijaan oli juuri sitä mitä hain. Porkkananauhat olivat niin mahtava makuelämys, etteivät olisi välttämättä edes kaivanneet lisänä ollutta soijarouhemureketta.

Porkkatelle

4 porkkanaa
(meri)suolaa
0,5 tl rakuunaa

Kuori porkkanat ja suikaloi ne kuorimaveitsellä päästä päähän pitkiksi nauhoiksi. Kuumenna loraus öljyä pannulla. Paista porkkananauhoja, kunnes ne pehmenevät hieman ja lötkistyvät. Mausta suolalla ja rakuunalla. Tarjoile pastan asemesta, lisäkkeenä tai nauti sellaisenaan.




torstai 6. syyskuuta 2012

Uunijuurekset



Kyllä oli taas pitkästä aikaa niin hyvää, niiiin hyvää! Tulisikohan nyt tehtyä vähän useammin, kun kirjaa tänne ylös?

Uunijuurekset

0,5 kg perunoita ja juureksia (esim. muutama peruna ja pari porkkanaa sekä punajuurta)

öljyä
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl timjamia
0,5 tl rosmariinia

Pese perunat hyvin ja pilko ne lohkoiksi. Kuori ja pilko juurekset. Työstä punajuuret viimeisenä, jos et halua kaikkien värjäytyvän punertaviksi.

Lorauta muutama ruokalusikallinen öljyä kulhoon ja lisää mausteet. Sekoita. Pyöräytä juureksia öljyssä (punajuuret edelleen omana eränään viimeisenä) ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai isoon vuokaan. Kääntele juureksia kerran tai pari paiston aikana.

225°C  n. 40 min.


keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Keitetty mehu



Perusohje keitetylle mehulle

1 kg marjoja/raparperia/hedelmiä
4-5 dl vettä
300-400 g sokeria/mehulitra

Perkaa ja huuhtele marjat. Laita kattilaan vesi. Keitä marjoja noin 15 minuuttia. Painele marjoja silloin tällöin kattilan reunoja vasten, niin mehu irtoaa nopeammin.

Siivilöi kaksinkertaisen sideharson läpi. Anna valua kaikessa rauhassa, älä painele äläkä puristele, ettei mehusta tule sameaa. Mittaa saatu mehu ja lisää 300-400 g sokeria (marjojen happamuudesta riippuen) jokaista mehulitraa kohti. Sekoita niin että sokeri liukenee mehuun. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Kaada mehu puhtaisiin kuumiin pulloihin (ks. ohjeet pullojen käsittelyyn). Täytä pullot aivan ääriään myöten ja sulje välittömästi.

Anna mehun jäähtyä ja nosta pullot sen jälkeen jääkaappiin tai kylmäkellariin. Mehu on heti valmista. Tarjoile vedellä laimennettuna.


tiistai 4. syyskuuta 2012

Suklaaleivokset



Äidilläni olevasta Valittujen Palojen Kodin suuresta leivontakirjasta löytyi herkulliselta näyttävä suklaaleivoksen ohje. Heti tuoreeltaan maistettuna se ei ollut ihan niin herkullinen, miltä kuvassa näytti, mutta seuraavana päivänä tilanne olikin jo ihan toinen. Kannattaa siis antaa tekeytyä ihan kaikessa rauhassa; seuraavaan päivään odottaminen kannattaa.

Suklaaleivokset

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 dl rouhittuja manteleita tai hasselpähkinöitä
1 dl vahvaa kahvia

täyte:
2 tlk (à 400 g) aprikooseja

kostutus:
1-2 dl aprikoosien lientä

kuorrutus:
50 g voita
0,5 dl kuumaa vahvaa kahvia
225 g tomusokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä kaakaojauhe keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Lisää manteli- tai pähkinärouhe sekä kylmä kahvi. Sekoita mahdollisimman vähän.

Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

200°C uunin alaritilällä 15-20 min.

Leikkaa jäähtynyt levy puoliksi ja kostuta molemmat puolikkaat aprikoosiliemellä. Soseuta valutetut aprikoosit. Levitä sosetta toisen levyn päälle ja nosta toinen levyistä soseen päälle.

Sulata voi. Kaada kuuma kahvi voisulaan ja siivilöi kuivat aineet joukkoon. Sekoita. Anna kuorrutuksen jäähtyä. Sekoita tasaiseksi ja levitä levyn päälle. Leikkaa neliöiksi ja koristele.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...